Sådan kan vejrtrækningsøvelser og afspænding forbedre din restitution
Når man taler om restitution, kan man vidst godt sige at det er et vidt begreb. Ordet har mere end én betydning, og det er værd at vende et par gange; Restitution, genoprettelse, heling, helbredelse, afslapning med flere. Vi bruger ordet i flæng, men hvor ofte GØR vi det rent faktisk? Altså sådan rigtigt giver os selv lov til at restituere?
Hvad er det helt lavpraktisk? Nogen vil sige at det er perioden mellem to træningspas. For man kan godt sige at træning er nedbrydning, og den efterfølgende restitution er opbyggende, men det kan man også sige om at arbejde og ”være på”.
Som vi har opbygget vores samfund, er vi nærmest altid ”på”. Derfor har det stor betydning, at vi er opmærksomme på at koble fra, og give os selv mulighed for at restituere.
Vi skal opnå restitution af både krop og sind. Den restitution vi her stræber imod, er altså fysisk og mental afspænding.
Hvile er et godt sted at starte, men at forsøge at hvile sig, betyder ikke nødvendigvis at man får afspændt og genopladet krop og sind fuldstændigt. At ligge sig ned og slappe af, eller sove, betyder for nogle personers vedkommende, faktisk ikke at man får restitueret 100%, hvis man f.eks. har svært ved at slappe fuldstændigt af og koble HELT fra. Det kan for mange mennesker faktisk være en svær kunst, og derfor opnår de heller ikke den optimale indre ro og ”genopladning” af hele kroppen. At mestre totalt afspænding er en kunst der er værd at lære sig. Det er et redskab der ikke findes lignende, men det er fuldstændigt uvurderligt, og det kan læres med lidt øvelse.
Det kan være meget individuelt hvordan man opnår en den fuldstændige tilstand af afspændthed.
Nogen kan ligge sig i et varmt bad, andre kan meditere sig til tilstanden, imens andre igen kræver mere hjælp til at finde ro og afspændingstilstand.
Her kan åndedrættet og de teknikker jeg vil lære dig her, være en stor hjælp.
Jeg bruger ikke så tit begrebet meditation fordi, at det for nogle mennesker, leder tankerne i retning af skrædderstilling og hippieagtige lyde, men begrebet meditation dækker over samme tilstand, som ordet afspændthed.
Det kan måske også være på sin plads at nævne mindfulness i relation til afspænding og vejrtrækning, eller vejrhold, som er de teknikker vi arbejder med her, for at opnå total afspændthed, ved hjælp af vejrtrækning. Ved mindfulness er et af principperne, at være i stand til at flytte fokus og opmærksomhed her og nu.
Når vi går ind og arbejder med vores vejrtrækning, får vi bragt det mest basale og vigtigste tilbage til udgangspunktet. Eller måske endda bedre end udgangspunktet. Dagligdagens gøremål og udfordringer, har tendens til at ændre vores åndedrætsrytme og kvaliteten af åndedrættet, hvis vi ikke er bevidste omkring det.
Det der sker når vi aktivt begynder at arbejde med vejrtrækningen og bevidsthed omkring den, og derved tager styringen på vores åndedræt, som vi normalt bare tager for givet, og ikke typisk ikke giver megen opmærksomhed, er at vi faktisk begynder at arbejde med vores autonome nervesystem.
Når vi skal ned i gear, er det parasympatikus, vi skal have aktiveret. Når vagus nerven stimuleres ved gode, ”fuldstændige” åndedrag, følger positiv respons fra forskellige kropsfunktioner som f.eks. øget aktivitet af beroligende alfabølger i hjernen. Udskillelsen af stresshormonerne kortisol og adrenalin bliver mindre. Og i takt med åndedrætsfrekvensen, falder også puls og blodtryk, men til gengæld forbedres blodgennemstrømningen flere områder i kroppen.
Helt modsatrettede er de reaktioner kroppen kommer med, når vi får aktiveret sympatikus.
Et meget aktivt, eller overaktivt sympatikus, holder kroppen i en konstant ”fight/flight” parathed, og det er ikke hensigtsmæssigt at være i denne tilstand for længe. Faktisk kan det på sigt udløse alvorlige konsekvenser.
Mange mennesker er slet ikke bevidste om at de er i denne tilstand, og måske har været i det over en meget lang periode. Er man i denne gruppe, får man typisk ikke restitueret nok. Faktisk kan det være svært nok at falde i søvn, og få den helt basale hvile for kroppen.
Hvis man observerer deres vejrtrækning, tager det sjældent lang tid, at gennemskue hvordan personen, eller nærmere kroppen, faktisk har det. Åndedrættet er nemlig et glimrende spejl.
Det er én af de vigtige årsager til at det har betydning for dig, at du dagligt er i stand til at lade kroppen afspænde, så det ikke bliver sympatikus der får lov at dominere tilstanden i din krop.
Det spiller ingen rolle om kroppen er på overarbejde, fordi man har smerter, har arbejdsrelateret stress, træner hårdt, sover for lidt, eller hvad de underliggende årsager kan være. Det er ALTID relevant at kunne afspænde og restituere.
Dette er bare et lille uddrag af, hvad der sker i kroppen, når det bliver fjernt for dig at trække vejret fuldt ud, og hvorfor det er en god ide at blive bevidst om din vejrtrækning, så du kan bruge det til at opnå total afspænding, og lade kroppen restituere.
Håber du vil give dig god tid til at bruge disse vejrtrækningsøvelser hver dag, og mærk efter hvor godt det gør dig.
Rigtig god fornøjelse!
Stig Pryds født 1973 tog styring over sin gigt sygdom, da han som 40 årig lagde livet totalt om, da han bare var en skygge af sig selv.
dag er den store motivation at udbrede denne viden, og skabe resultater for andre der ønsker at optimere deres situation. Dette har ikke bare ændret Stigs eget, men også andres liv. Det er en drivkraft, der slet ikke er til at standse. Mottoet er ikke til at tage fejl af: Udgangspunktet kan altid forbedres, hvis man vil!
Log ind / tilmeld med Facebook
Log ind / tilmeld med Twitter
Log ind / tilmeld med Linkedin
Log ind / tilmeld med Google
Log ind / tilmeld with Apple
Wouldn't it be a good idea to create a course?