Lars er 36 år og fra Gislev. Et par måneder før han begyndte på Stigs træningsprogram blev han sygemeldt fra sit arbejde på grund af kraftige smerter i ryg, hofter og ankler.

Lars K. KristensenHan var deprimeret, sov 16 timer i døgnet og var konstant træt. Lægerne havde mistanke om rygsøjlegigt, uden at han dog var blevet diagnosticeret. Lars nægtede at tage medicin, da han ikke ville være afhængig af noget, der kunne risikere at forværre hans situation med bivirkninger, og samtidig ville han gerne have kontakt med hvad der foregik i hans krop og ikke bare bedøve den.

Gennem en fælles ven tog Stig Pryds selv kontakt til Lars, da han havde hørt om Lars’ situation, som meget lignede Stigs egen. Lars var først tilbageholdende med at tage kontakt til Stig, da han ikke orkede at starte noget op. Han ville hellere bare sove. Efter noget betænkningstid kom han dog frem til at han intet havde at miste, at tingene simpelthen ikke kunne blive værre, så han mødtes med Stig.

Han startede op med hele pakken; statisk vejrhold og fridykningstræning i svømmehallen, yoga, styrketræning og kostomlægning til syre/base princippet. Allerede inden for den første uge mærkede Lars en forskel og da han gik ind i tredje træningsuge med Stig, var hans smerter halveret.

Efter knap en måneds træning fik Lars sin diagnose; det var rygsøjlegigt, Morbus Bechterew, så Lars var ikke overrasket. Men med dette ubehagelige ’stempel’ fulgte der et valg; skulle han tage ned på den lokale og spise en stor rød bøf, drikke et par øl og have ondt af sig selv, fordi han nu officielt var syg… Eller skulle han fortsætte på den hårde, men positive vej, han var begyndt på? Lars valgte det sidste, fordi han mente at han faktisk måtte være mere værd end bare at sygne hen.

Efter en måned er Lars begyndt at mærke hvordan de daglige rutiner med statisk træning, styrketræning, yoga og kost langsomt falder på plads. Og der er sket noget meget interessant med Lars’ infektionstal på den korte tid; fra at have haft meget forhøjede værdier, som er normalt for gigtpatienter, var Lars’ værdier faldet til at være næsten normale ved et tjek for nylig. Uden at lægerne lige havde en forklaring på det!

Stig Pryds coacher Lars mens han laver øvelser.

Det, som Lars fremhæver som det, der giver ham mest, er den statiske træning med vejrhold i svømmehallen. Her finder han en exceptionel ro og afslappethed, som giver ham en god og motiverende energi igennem resten af dagen. Og selvom det ikke er vigtigt for Lars, kan han nu holde vejret i over 4 minutter.

Den største udfordring har nok været at vænne sig til at det tager meget lang tid at handle ind, da han skal købe nogle helt andre ting, end han er vant til, og at maden skal forberedes bedre og tilberedes anderledes. Lige nu er Lars og Stig i gang med at få træningen og kosten ind i et system, der kan tilpasses Lars’ arbejdsuge, når han forhåbentlig inden så længe vender tilbage til sit job som formand i asfalteringsbranchen. Der er meget administrativt arbejde og en del alene-tid, så det er muligt for Lars at lægge lidt afspænding og åndedrætsøvelser ind i løbet af dagen.

/Lars