Fra forbandet til fantastisk!

Januar 2013 blev et vendepunkt i mit liv! – Efter at have tilbragt 5 år i et smerte- og medicinhelvede forårsaget af psoriasisgigt, fandt jeg fridykningen og vejen tilbage til en fantastisk version af mig selv. Fra at have følt mig som en forbandet krøbling, blomstrede jeg op til en fantastisk sportsmand, der kunne vise sine børn og omgivelser, at hvor der er livsvilje er der også en vej.

Jeg fandt ro, selvværd og et positivt blik på tilværelsen i mødet med min nye sport. Havde det ikke været for min forbandede gigtlidelse havde jeg aldrig mødt mit enestående talent inden for fridykning. Alene det har ændret mit verdensbillede fra et perspektiv fyldt med begrænsning til et billede af uudtømmeligt potentiale!

På stærk medicin

Jeg tog heftig medicin i 5 år, fordi jeg var blevet fortalt, at medicinen var den eneste mulige smertelindring, man kunne tilbyde mig. Problemet var bare, at medicinen også fratog mig min livskvalitet og evnen til at være det menneske, jeg kendte før lidelsens indtog i mit liv. Jeg var gået fra at være selvstændig erhvervsdrivende til at være førtidspensionist. Det var et mareridt. Nu lever jeg uden medicin, og mareridtet er ovre.

Bliver aldrig helbredt

Jeg kan ikke blive helbredt for min psoriasisgigt. Men i dag kan jeg leve godt med den, fordi jeg har vundet mit liv tilbage uden at være afhængig af medicin. Jeg kan igen være den kæreste og far, som min familie og jeg selv fortjener. Jeg er ikke længere en passiv tilskuer til min egen kummerlige tilværelse. Jeg er proaktiv, engageret og ikke mindst glad.

Opdagelsen af fridykning

Det var lidt af et tilfælde, at jeg blev venner med fridykning! Jeg deltog i noget svømmetræning pga. min lidelse, og blev introduceret for nogle vejrtrækningsøvelser, som henledte min opmærksomhed på sporten. Det viste sig så, at jeg havde et fuldstændig u-opdaget potentiale og talent – et potentiale og talent som jeg nok aldrig ville være stødt på, havde det ikke været for den forbandede psoriasisgigt!

Yoga som mental redningsplanke

Yoga har udviklet sig til en uundværlig metode til at mobilisere mine stive led, så de holder sig smidige og bæredygtige. Men yogaen er også min mentale redningsplanke, hvor jeg finder ro og fokus på opgaven og lukker alt andet ude. Den er et fantastisk supplement til fridykkertræningen, som også kræver fuldkommen indre ro for at kunne give slip til dykket.

Kosten

Min prioritering af syre/basekost har spillet en central rolle i mit nye liv! Kosten regulerer mit generelle velbefindende, og gør, at jeg yder mit allerbedste under konkurrencer. Syre/basekosten handler (helt kort)om at indtage store mængder af grøntsager, frugt og vand, og at minimere indtaget af sukker og kulhydrater. Kostsammensætningen styrker muskler og led, og var afgørende for min beslutning om at lægge min medicin på hylden!

Afgiftningen

Da det blev klart, at jeg kunne opnå noget helt særligt igennem fridykningen, besluttede jeg mig for at sætte mig selv fri af den massive mængde medicin, som sløvede og inaktiverede mig. Lægerne talte om flere måneders nedtrapning pga. bivirkninger ved et pludseligt medicinstop. Men jeg kunne ikke vente så længe. Jeg var tændt og jeg ville videre. Så jeg isolerede mig i 14 dage i et sommerhus, og gennemgik en turbulent og ubehagelig afgiftning på egen hånd – og det lykkedes heldigvis. Jeg blev medicinfri og kunne nu tage hul på det nye liv, som jeg var overbevist om, stod og ventede på mig.

En verden åbnede sig

Jeg greb det! Livet! Og det tog en gevaldig drejning fra det efterhånden indholdsløse og forbandede liv, der var blevet mit. Verden åbnede sig igennem min fridykning og min nye livsstil, som var så gennemgribende, at jeg stadig i dag (et par år efter) har kontrol over min egen sundhed og livskvalitet – på trods af min kroniske lidelse OG i kraft af min vilje og stædige tro på, at jeg selv har afgørende indflydelse på mit liv.

I dag har jeg vundet en ny og troværdig identitet, fordi jeg besluttede, at min gigtlidelse ikke længere skulle definere den jeg er. Fridykkermiljøet er åbent og har taget imod mig med åbne arme. Roen og freden, der omslutter og fylder mig, når jeg søger mod havets bund, er blevet en uundværlig del af mit liv. Fridykning gav mig livsglæden tilbage!

Jeg er en vinder!

Jeg troede, jeg havde tabt det hele. Derfor havde jeg også alt at vinde. Og det gjorde jeg!